Το γεγονός ότι το Neopor® μπορεί να μετατρέψει παλιά κτίρια σε κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης έχει αποδειχθεί από την BASF στο Ludwigshagen της Γερμανίας.

Το ισοδύναμο των μόλις τριών λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικήσιμου χώρου και ανά χρόνο και μια μείωση της τάξεως του 80% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί πλέον ένα γεγονός.

Αυτός είναι και ο λόγος που το καινοτόμο χαμηλής κατανάλωσης κτίριο της BASF αποκαλείται και " σπίτι των τριών λίτρων ".

Neopor insulation 3 liter house

 

 

 

Το Neopor® έιναι ένα μοναδικό υλικό που προσφέρει έως και 20% μεγαλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά υλικά πολυστερίνης και έως και 50% χαμηλότερη χρήση υλικού, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται χρήματα. 


Neopor 20% καλύτερη θερμομόνωση
Neopor etics application 3 liter house

 

Αυτό το εξαιρετικά καινοτόμο κτίριο είναι μια πλήρης ανακαίνηση ενός παλαιού κτιρίου κατασκευής του 1930. Σε σύγκριση με άλλα παλαιά μη ανακαινισμένα κτίρια, οι μέσες ετήσιες απαιτήσεις θέρμανσης μπορούν να περικοπούν έως και κατά 90%. Αυτό συνεπακόλουθα σημαίνει άμεση εξοικονόμηση χρημάτων για τους ενοικιαστές, ήτοι για 100m2 μείωση σε λιγότερο από 150€ αντί 1000€ ετήσιου κόστους θέρμανσης.

 

Σε μια πρώτη ματιά, το κτίριο φαίνεται σαν ένα συνηθισμένο κτίριο, όμως το σπίτι των τριών λίτρων είναι κατασκευασμένο με βάση τεχνολογία αιχμής. Το ειδικό σύστημα θερμομόνωσης αποτελείται από Neopor® (θερμομόνωση οροφής και σε Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης), το καινοτόμο αυτό προϊόν της BASF. Επίσης ο εσωτερικός σοβάς περιέχει σε ποσοστά της τάξης του 10-25% "θερμικές αποθήκες" στη μορφή σωματιδίων κεριού. (PCM→ Phase Changing Materials). Στην περίπτωση που έχει πολύ ζέστη έξω, το κερί λιώνει, καταναλώνοντας θερμότητα κατά τη διαδικασία και έτσι διατηρείται η δροσιά στο εσωτερικό του κτιρίου για περισσσότερο χρόνο. Οι μελετητές και κατασκευαστές "συγχώνευσαν" το κερί σε μικροκάψουλες έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο σκυρόδεμα ή στο σοβά.
Τα παράθυρα τριπλής υάλωσης με ευγενές αέριο προσφέρουν στο σπίτι των τριών λίτρων επιπρόσθετη θερμομόνωση. Επιπλέον ένα ειδικό σύστημα αξαερισμού ανακτά 85% της θερμότητας η οποία θα χανόταν μέσω του αέρα. Τέλος κάποια σπίτια των τριών λίτρων έχουν και ένα "στοιχείο καυσίμου" (fuel cell) έτσι ώστε να μετατρέπεται αποδοτικά και οικολογικά φιλικά το φυσικό αέριο σε θερμική ενέργεια.

 

Οι δυνατότητες που δύνανται να προκύψουν από την ανακαίνηση παλιών κτιρίων σε σπίτια τριών λίτρων είναι τεράστιες ειδικά για τη χώρα μας.
Για την Γερμανία μόνο, οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην ανακαίνηση παλαιών κτιρίων έχουν μια φοβερή δυναμική αγοράς. Τουλάχιστον 70% των 34 εκατομμυρίων διαμερισμάτων παλαιών κτιρίων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ανακαίνηση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κατασκευαστικές εργασίες αξίας πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ!