Τι είναι το Neopor

 

 

Neopor® EPS                                             

  Το υψηλής τεχνολογίας θερμομονωτικό υλικό της BASF που θέτει τα νέα πρότυπα στον τομέα της αποδοτικής θερμομόνωσης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

 

Η κατασκευή ή η ανακαίνηση του σπιτιού μας αποτελεί κοινή επιδίωξη και είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή. Παρόλα αυτά, όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε τα υλικά κατασκευής, είναι σημαντικό να βρούμε τις πλέον κατάλληλες λύσεις. Αυτό βρίσκει εφαρμογή ιδιαίτερα στην επιλογή των θερμομονωτικών υλικών, καθώς αυτά είναι που προστατεύουν το σπίτι από το κρύο και τη ζέστη καθώς επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο και όσον αφορά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Επιπροσθέτως τα υλικά αυτά πρέπει να είναι ασφαλή για την υγεία και δεν πρέπει να προκαλούν περιβαλλοντική μόλυνση.   νεοπορ μονώσεις

 

  

neopor basf   Το Neopor® ,προϊόν έρευνας και καινοτομίας της BASF είναι ένα υλικό που συντίθεται από μικρά μαύρα σφαιρίδια πολυστυρενίου (eps) με προσθήκη γραφίτη, περιέχοντας μέσα διόγκωσης, από τα οποία μετά από επεξεργασία προκύπτουν τα θερμομονωτικά υλικά, κατάλληλα για πλήθος εφαρμογών.

Τα μαύρα αυτά σφαιρίδια επεξεργάζονται σε γκρι-ασημί blocks τα οποία κόβονται σε πλάκες διαφορετικών παχών, 
προσφέροντας έως και 20% καλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά υλικά διογκωμένης πολυστερίνης.

 

 

neopor λ neopor θερμομόνωση

 

Τα άριστα αποτελέσματα του Neopor® προσφέρουν σε μηχανικούς και κατασκευαστές σημαντικά πλεονεκτήματα στην πρακτική δόμησης. Το Neopor® απορροφά και ακτινοβολεί την υπέρυθρη ακτινοβολία μειώνοντας δραστικά τη θερμική αγωγιμότητα και συνεπακόλουθα τις θερμικές ροές.Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν με  Neopor® παρουσιάζονται στο διάγραμμα δεξιά. Είναι φανερό ότι για την ίδια πυκνότητα υλικού οδηγούμαστε σε χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ή, υπό άλλη οπτική, οτι με το Neopor® πετυχαίνουμε τον ίδιο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας σε μικρότερες πυκνότητες. 
Έτσι για παράδειγμα τα θερμομονωτικά προϊόντα από Neopor® με πυκνότητα 15kg/m3πετυχαίνουν μια θερμική αγωγιμότητα (λ) 0,031 W/m*K, ενώ συγκρινόμενα με το συμβατικό eps στην ίδια πυκνότητα ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (λ) είναι 0,037W/m*K.

 

neopor λ


 

Το Neopor® πλέον της βελτιωμένης θερμομονωτικής απόδοσης που παρουσιάζει, είναι και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Η ανάλυση της οικολογικής αποδοτικότητας γίνεται με βάση τόσο την οικονομική όσο και την οικολογική διάσταση. Το αποτέλεσμα μιας εκτίμησης τέτοιας φύσεως, παρουσιάζεται στο διάγραμμα κάτω, στο παράδειγμα ενός Σύνθετου Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ETICS)με μια τιμή U-value της τάξεως του 0,29 W/(m2K). Το κύριο πλεονέκτημα των θερμομονωτικών πλακών Neopor® έγκειται στη μειωμένη χρήση υλικού έως και κατά 50%, προσφέροντας εξοικονόμηση τόσο σε όρους κόστους όσο και πρώτων υλών, κάτι που συνεπακόλουθα ανακουφίζει τις πιέσεις από το περιβάλλον.Συγκρινόμενο με εναλλακτικά προϊόντα, οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® έχουν οικονομικά πλεονεκτήματα με χαμηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση, και ακολούθως προσφέρουν σύγχρονες, οικολογικά αποδοτικές θερμομονωτικές λύσεις.

 

neopor system etics

Ανάλυση της οικολογικής αποδοτικότητας ενός Σύνθετου Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης που χρησιμοποιήθηκε στο "σπίτι των 3 λίτρων" στο Brunck του Ludwigshafen της Γερμανίας το 2000.

 

Ο ενεργειακά αποδοτικός σχεδιασμός, η βιώσιμη κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών συστημάτων είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί σήμερα. Οι αποδοτικές μέθοδοι κατασκευής ελαχιστοποιούν τη χρήση πρώτων υλών, βοηθούν στη δημιουργία αισθητά βελτιωμένων συνθηκών εσωτερικής άνεσης ενώ παράλληλα είναι απαραίτητες για την απόκτηση ενός ενεργειακού πιστοποιητικού.

Έτσι, όταν μιλάμε για ενεργειακή αποδοτικότητα των κατασκευών και για εκσυγχρονισμό, τα θερμομονωτικά υλικά από Neopor συντελούν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς φυσικά να συμβιβαζόμαστε στην εμφάνιση.Εδώ κρίνεται χρήσιμο να γίνουν κάποιες αναφορές χρήσης Neopor® σε καινοτόμα κτίρια χαμηλής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (πηγή:www.Neopor.de)

 

 

Παθητικά κτίρια στο Ludwigshafen Γερμανία

Σαράντα έξι κτίρια 1-λίτρου κατασκευάστηκαν στην περιοχή αυτή, τα οποία έχουν μέση ετήσια ενεργειακή απαίτηση ενός μόνο λίτρου πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο. Για να επιτυχθεί αυτή η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση χρησιμοποιήθηκε το Neopor®, το θερμομονωτικό υλικό από την BASF, σε συνδυασμό με κατάλληλο προσανατολισμό, τρίπλεξ τζάμια στα ανοίγματα και ειδικό σύστημα ελεγχόμενου εξαερισμού. Επισημαίνεται ότι δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου καλοριφέρ, πλην του μπάνιου για γρήγορη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
παθητικό κτίριο με Neopor στο Ludwigshagen

 

παθητικό κτίριο με neopor στη συνοικία Brunck Το σπίτι των 3-λίτρων στο Ludwigshafen, Γερμανία

Τα σπίτια των 3-λίτρων στο Knietschstrasse στην περιοχή του Ludwigshafen είναι το αποτέλεσμα ανακαίνησης του συγκροτήματος των κατοικιών χτισμένων το 1950 με μείωση των απαιτήσεων θέρμανσης κατά 80% περίπου, σε 30 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο που εξισώνονται σε 3 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο, μονώνοντας την οροφή, την εξωτερική πρόσοψη και το ταβάνι του υπογείου χρησιμοποιώντας υλικά από 
Neopor®

  

Το σπίτι των 3-λίτρων στο Kyonggi, Κορέα

Στο Kyonggi περίπου 40km από τη Σεούλ, κατακευάστηκε αυτό το κτίριο προσαρμοσμένο στην τοπική αρχιτεκτονική με χρήση πρώτης ύλης από Neopor® το οποίο έλαβε μάλιστα ενεργειακό βραβείο στην Κορέα χάρη στα καινοτόμα του χαρακτηριστικά δηλαδή την άριστη θερμομονωτική απόδοση με χρήση λιγότερης πρώτης ύλης. 
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυμάνθηκε μεταξύ του ενός έκτου ή ενός εβδόμου της κατανάλωσης των σπιτιών του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος ενώ οι εκπομπές CO
μειώθηκαν περίπου κατά 80%.
Παθητικό κτίριο με neopor στην Κορέα

  

Παθητικό κτίριο με Neopor στην Ελβετία Παθητικά σπίτια στην Ελβετία

Με χρήση Neopor® σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα επιτεύχθηκε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 90% συγκριτικά με τα συμβατικώς δομημένα κτίρια. Οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® έως και 20% λεπτότερες σε σχέση με την κλασσική διογκωμένη πολυστερίνη προσφέρουν το ίδιο επίπεδο θερμομονωτικής απόδοσης και συνεπώς αυξάνεται η εξοικονόμηση. Για παράδειγμα ένα τετραγωνικό μέτρο πάχους 10cm από Neopor® μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 1200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε μια περίοδο 50 ετών.

 

Είτε πρόκειται για κατασκευές νέων κτιρίων ή για αναπαλαιώσεις ή ακόμα και για προκατασκευασμένα στοιχεία δόμησης το Neopor® , το καινοτόμο, ποιοτικό αυτό προϊόν υψηλής απόδοσης, δίνει βιώσιμες λύσεις δόμησης με παραδείγματα εφαρμογής σε όλον τον κόσμο.

  

Πλεονεκτήματα Neopor - Εφαρμογές

 

 

To Neopor® είναι ένα εξαιρετικό θερμομονωτικό υλικό που προσφέρει σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς αλλά και στο εργατικό δυναμικό σημαντικά πλεονεκτήματα στην κατασκευαστική πρακτική. Ειδικότερα:

 
→ Είναι ενεργειακά αποδοτικό και προσφέρει ευελιξία. Οι κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούν μειωμένο πάχος στο θερμομονωτικό υλικό, για παράδειγμα στην περίπτωση ανακαινήσεων, μπορούν εύκολα να εκτελεστούν χρησιμοποιώντας θερμομονωτικές πλάκες από Neopor® οι οποίες μπορούν να προσφέρουν την ίδια θερμομονωτική απόδοση σε μικρότερα πάχη, κάτι που σημαίνει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας.

→ Είναι οικολογικά αποδοτικό. Οι ιδιότητες του Neopor® οδηγούν σε πραγματική μείωση του χρησιμοποιούμενου υλικού σε ποσοστό έως 50%, παρέχοντας εξοικονόμηση σε κόστη και πρώτες ύλες ανακουφίζοντας την πίεση από το περιβάλλον. Συγκρινόμενο με άλλα θερμομονωτικά υλικά, το Neopor® έχει οικονομικό πλεονέκτημα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και συνεπώς προσφέρει οικολογικές θερμομονωτικές λύσεις.
Επιπλέον είναι ένα προϊόν 100% ανακυκλώσιμο, απαλλαγμένο από χλωροφθοράνθρακες (CFC), υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) και υδροφθοράνθρακες (HFC).

→ Έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι θερμομονωτικές πλάκες από Neopor® είναι ανθεκτικές στη γήρανση και στην αποσύνθεση, όπως επίσης και διαστασιακά σταθερές. Επίσης είναι υδρατμοδιαπερατές, ανθεκτικές στο νερό και παρουσιάζουν πολύ μικρή απορρόφηση υγρασίας. Όσον αφορά στην αντίσταση στη φωτιά παράγονται αυτοσβενήμενες με επιβραδυντή καύσεως και κατατάσσονται στην Euroclass E σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 13163 και ΕΝ 13501-1.

→ Το Neopor® προσφέρει ευκολία στο χειρισμό με μικρό ίδιο βάρος, με γρήγορη τοποθέτηση ενώ κόβονται εύκολα με τη χρήση συνήθων εργαλείων. Δεν παράγει σκόνη και δεν ερεθίζει το δέρμα.

→ 
Είναι ηχοαπορροφητικό. Οι ελαστικές θερμομονωτικές πλάκες από Neopor® όχι μόνο εξοικονομούν ενέργεια αλλά συμβάλλουν και στη βελτίωση της ηχομόνωσης ενός κτιρίου.

 

 

 

Το Neopor® χρησιμοποιείται ευρέως σε πλήθος εφαρμογών οι κυριότερες των οποίων είναι:


 

 
Εξωτερική Θερμομόνωση 

 

 

neopor εξωτερική θερμομόνωση

Η εξωτερική θερμομόνωση με θερμομονωτικές πλάκες Neopor® (ETICS) συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός άνετου και υγιεινού εσωκλίματος με περιορισμό στο ελάχιστο των θερμογεφυρών, προστατεύοντας το κτίριο από τις μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και αποτρέποντας αποτελεσματικά τη δημιουργία ρωγμών στις εξωτερικές επιφάνειες. 
Η τοποθέτηση περισσότερο από δέκα εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων θερμομονωτικών πλακών Neopor® το χρόνο μαρτυρούν την επιτυχία του ποιοτικού υλικού αυτού της BASF.
νεοπορ θεσσαλονίκη

 

 


Θερμομόνωση επίπεδων οροφών & δωμάτων

Τα δώματα είναι τα σημεία εκείνα του κελύφους του κτιρίου που καταπονούνται εντονότερα από τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® έχοντας χαμηλό ίδιο βάρος και συνεπώς παρουσιάζοντας ευκολία στην τοποθέτηση λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας και εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο θερμομονωτικής προστασίας.


νεοπορ θεσσαλονίκη

Θερμομόνωση κεκλιμένων οροφών & στεγών

neopor θερμομόνωση μεταξύ αμειβόντων

Οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση κεκλιμένων επιφανειών είτε πρόκειται για πλάκες από σκυρόδεμα ή για ξύλινες στέγες. Στη δεύτερη περίπτωση η θερμομόνωση μπορεί να τοποθετηθεί πάνω, κάτω ή μεταξύ των αμειβόντων του ξύλινου ζευκτού. νεοπορ θεσσαλονίκη

Θερμομόνωση οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη

 

neopor θερμομόνωση οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγηΣε αυτήν την περίπτωση θερμομονώνεται η οριζόντια πλάκα σκυροδέματος κάτω απο τη στέγη. Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή αφού μετά τον καθαρισμό της πλάκας τοποθετούνται οι πλάκες Neopor® και στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω κατάλληλα βαρίδια. Τονίζεται όμως ότι η θερμομονωτική στρώση πρέπει να παραμείνει ελεύθερη από αδιαπέρατα από τους υδρατμούς υλικά για να μην προκληθεί συμπύκνωση των διαχεόμενων υδρατμών προς τον εσωτερικό χώρο.

νεοπορ θεσσαλονίκη
Εσωτερική Θερμομόνωση 


neopor εσωτερική θερμομόνωση


Η
 επιλογή της τοποθέτησης του θερμομονωτικού υλικού εσωτερικά θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς παρουσιάζονται θερμογέφυρες και η συμπύκνωση των υδρατμών με εμφάνιση υγρασίας είναι πιθανή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που κατασκευαστικά δεν πρέπει ή δεν μπορεί να τοποθετηθεί η θερμομόνωση εξωτερικά οπότε στην περίπτωση αυτή, οι πλάκες τοποθετούνται εσωτερικά. Η εσωτερική αυτή τοποθέτηση ευνοεί τις περιπτώσεις που θέλουμε να θερμάνουμε ένα χώρο γρήγορα και επίσης όταν η θέρμανση δεν είναι συνεχής αλλά περιοδική.

νεοπορ θεσσαλονίκη
Θερμομόνωση δικέλυφης τοιχοποϊίαςNeopor θερμομόνωση τοίχων δικέλυφης
Είναι η συνηθέστερη τοποθέτηση κατασκευαστικά στη χώρα μας.
Οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® με την υψηλή θερμομονωτική τους απόδοση είναι το ιδανικό υλικό για την εφαρμογή αυτή καθώς ακόμα και σε μικρά πάχη προσφέρουν ικανοποιητικές τιμές θερμικής αντίστασης.
νεοπορ θεσσαλονίκη
Θερμομόνωση δαπέδων neopor θερμομόνωση δαπέδων
 

Οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® προσφέρουν εκτός από άριστη θερμομόνωση και τις εξαιρετικές ηχομονωτικές τους ιδιότητες εξασφαλίζοντας ένα άνετο, ευχάριστο εσώκλιμα.
νεοπορ θεσσαλονίκη

 


Θερμομόνωση στοιχείων σκυροδέματος


Δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για περιορισμό των θερμογεφυρών (για λόγους ενέργειας αλλά και υγείας) οι θερμομονωτικές πλάκες Neopor® μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θερμομόνωση των στοιχείων σκυροδέματος δηλαδή υποστυλωμάτων και δοκών είτε με απευθείας τοποθέτηση εντός του ξυλοτύπου ή με εκ των υστέρων τοποθέτηση και μηχανική στερέωση για την αποφυγή του φαινομένου δημιουργίας "φωλεών" κατά τη σκυροδέτηση. Οι πλάκες στην περίπτωση αυτή παράγονται με ειδική κυψελωτή επιφάνεια (Neopor® καλουπωτό) με σκοπό την αύξηση της πρόσφυσης στη διεπιφάνεια των στοιχείων. 

νεοπορ θεσσαλονίκη

 
Διαστάσεις - Συσκευασία

 


neopor 5cm,Θεσσαλονίκη
Τα προϊόντα Neopor® παράγονται και διατίθενται (και από τις εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη) στους εξής τύπους:

    → Neopor® EPS 80 το οποίο παράγεται με θλιπτική αντοχή (σε 10% παραμόρφωση) μεγαλύτερη από 80 kPa με διαμόρφωση ακμών "Ι" ή "L" ανάλογα με τις κατασκευαστικές απαιτήσεις. 
Για την εφαρμογή σε Σύνθετο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (Neopor® ETICS) παλαιώνεται για τουλάχιστον 28 ημέρες. Οι διαστάσεις γι' αυτήν την εφαρμογή είναι πάντα 1,00 x 0,50 m.

    → Neopor® EPS 100 το οποίο παράγεται με θλιπτική αντοχή (σε 10% παραμόρφωση) μεγαλύτερη από 100 kPa με διαμόρφωση ακμών "Ι" ή "L" ανάλογα με τις κατασκευαστικές απαιτήσεις. 
Για την εφαρμογή σε Σύνθετο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (Neopor® ETICS) παλαιώνεται για τουλάχιστον 28 ημέρες. Οι διαστάσεις γι' αυτήν την εφαρμογή είναι πάντα 1,00 x 0,50 m.

 

 

Πάχος
Πλάκες/πακέτο
(τεμάχια)


Επιφάνεια/πακέτο
(m²)


 

100 x 50
100 x 100
100 x 200

250 x 60 100 x 50 100 x 200 100 x 100 250 x 60

(mm)


(cm)


(cm)


(cm)


(cm)


(cm)


(cm)


20 

25 - 12,5 50 25 -

30

17 14 8,5 34 17 21

40

12 10 6 24 12 15

50

10 8 5 20 10 12

60

8 7 4 16 8 10,5

70

7 6 3,5 14 7 9

80 

6 5 3 12 6 7,5

100 

5 4 2,5 10 5 6

 

Στην περίπτωση που το Neopor® προορίζεται για χρήση σε εφαρμογή τοποθέτησης εντός ξυλοτύπου, διαμορφώνεται καλουπωτά με κυψελωτή επιφάνεια με σκοπό την καλύτερη πρόσφυση με τα στοιχεία σκυροδέματος. Επισημαίνεται η ανάγκη για αποφυγή δημιουργίας "φωλεών" κατά τη σκυροδέτηση.

neopor Θεσσαλονίκη

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Neopor (CE σήμανση)

 

 

neopor ce

Διογκωμένη πολυστερίνη

με γραφίτη 

 CE

 

 Neopor® CE - marking


Προϊόντα Neopor®

CE Κωδικοί προσδιορισμού

Neopor® EPS 80

EPS-EN 13163-T2-L2-W2-S2-P4-DS(N)2-BS125-CS(10)80-TR100

Neopor® EPS 100

 EPS-EN 13163-T2-L2-W2-S2-P4-DS(N)2-BS150-CS(10)100-TR100

 

 Τιμές τεχνικών χαρακτηριστικών Neopor® 

Ιδιότητες Μονάδες Σύμβολα
Προϊόντα Neopor®

Ευρωπαϊκό Πρότυπο


Neopor®
EPS 80

Neopor® 
EPS 100

Θερμική αγωγιμότητα

(Δηλωμένη τιμή)

W/(m.K) λD 0,031 0,031 ΕΝ 13163
ΕΝ 12667

Διαστασιακή σταθερότητα υπό 
συνεχείς κανονικές συνθήκες εργαστηρίου 
(23οC,50% σχετική υγρασία)

% DS(N)2 +0,2 +0,2 EN 1603

Θλιπτική αντοχή (σε 10% παραμόρφωση)

kPa CS(10) > 80 > 100 EN 826

Καμπτική αντοχή

kPa BS > 125 > 150 EN 12089

Εφελκυστική αντοχή κάθετα στις όψεις

kPa TR > 100 > 100 EN 1607

Διατμητική αντοχή

N/mm2 ftk > 0,02 > 0,02 EN 12090

Συντελεστής Διάτμησης

N/mm2 Gm > 1,0 > 1,0 EN 12090

Μακροχρόνια απορρόφηση νερού υπό μερική βύθιση

kg/m2 Wlp < 0,5 < 0,5 EN 12087


Αντίσταση στη διάχυση υδρατμών
(πινακοποιημένη τιμή)

- μ 20-40 30-70 ΕΝ 12086

Αντίδραση στη φωτιά

Euroclass - E E EN 13501-1

 

Ως προς τη χημική αντίσταση τα προϊόντα Neopor® χαρακτηρίζονται ως μη ευαίσθητα στο νερό και στην πλειονότητα των οξέων και των αλκαλίων. Είναι όμως ευαίσθητα σε οργανικούς διαλύτες. Ως προς τη βιολογική τους συμπεριφορά χαρακτηρίζονται ως μη ευαίσθητα σε μικροοργανισμούς.Δε σαπίζουν και δεν αποσυντίθενται. Είναι χημικά ουδέτερα και μη υδατοδιαλυτά.

 


 

Neopor Plus-Θερμική αγωγιμότητα προϊόντων Neopor

 

Η BASF αναπτύσσοντας διαρκώς την γκάμα των προϊόντων Neopor® (διογκωμένης πολυστερίνης με γραφίτη), παρουσιάζει το βελτιστοποιημένο Neopor® Plus, το οποίο προσφέρει πλέον την καλύτερη τιμή θερμικής αγωγιμότητας για θερμομονωτικά προϊόντα διογκωμένης πολυστερίνης eps στην Ευρώπη, γεγονός που συνοδεύεται επίσης από την αποδοτική χρήση του υλικού.

Τα θερμομονωτικό προϊόν Neopor® Plus είναι επομένως μια οικονομική λύση για θερμομόνωση επίπεδων οροφών ενώ στην περίπτωση κεκλιμένων οροφών μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάξει στην επιθυμητή κλίση.

Εντούτοις, τα Σύνθετα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ETICS), παραμένουν η πιο διαδεδομένη χρήση των προϊόντων Neopor®. To βελτιστοποιημένο Neopor® Plus παρουσιάζει πλεονεκτήματα χάρη στη βελτιωμένη θερμομονωτική του απόδοση που επιτρέπει μικρότερο πάχος θερμομονωτικής πλάκας και συνεπώς μεγαλύτερη ευελιξία σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς. 

 Neopor λ,μικρότερο πάχος μεγαλύτερη ευελιξία
Τα προϊόντα Neopor® περιέχουν ειδικά σωματίδια γραφίτη που αντανακλούν τη θερμική ακτινοβολία σαν καθρέφτης και επομένως μειώνουν της θερμικές απώλειες στα κτίρια. Εξάλλου ο συνολικός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ αποτελείται:


 λ total  =  λ matrix + λ cell gas + λ IR
 

 
Neopor λ

Neopor λ 

Αυτή είναι και η στοιχειώδης διαφορά με τα συμβατικά προϊόντα διογκωμένης πολυστερίνης eps τα οποία έχουν μικρότερη θερμομονωτική απόδοση στις χαμηλές πυκνότητες. Η ενσωμάτωση των ειδικών infra-red additives στα προϊόντα Neopor® και Neopor® Plus αυξάνουν τη θερμική απόδοση καθώς απορροφούν και αντανακλούν την ακτινοβολία. Έτσι κατά τη χρήση του τελικού προϊόντος στην επιθυμητή εφαρμογή μπορεί να επιτευχθεί έως 20% μείωση στο πάχος της θερμομονωτικής στρώσης ενώ παράλληλα η μείωση κατά τη χρήση του υλικού μπορεί να φτάσει έως 50%.

 


 

Neopor-Κτίρια Χαμηλής ΚατανάλωσηςΤο γεγονός ότι το Neopor® μπορεί να μετατρέψει παλιά κτίρια σε κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης έχει αποδειχθεί από την BASF στο Ludwigshagen της Γερμανίας.
Το ισοδύναμο των μόλις τριών λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικήσιμου χώρου και ανά χρόνο και μια μείωση της τάξεως του 80% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί πλέον ένα γεγονός.

Αυτός είναι και ο λόγος που το καινοτόμο χαμηλής κατανάλωσης κτίριο της BASF αποκαλείται και " σπίτι των τριών λίτρων ".

neopor basf

 

Το Neopor® έιναι ένα μοναδικό υλικό που προσφέρει έως και 20% μεγαλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά υλικά πολυστερίνης και έως και 50% χαμηλότερη χρήση υλικού, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται χρήματα. 


neopor Θεσσαλονίκη
Neopor etics basf

 

Αυτό το εξαιρετικά καινοτόμο κτίριο είναι μια πλήρης ανακαίνηση ενός παλαιού κτιρίου κατασκευής του 1930. Σε σύγκριση με άλλα παλαιά μη ανακαινισμένα κτίρια, οι μέσες ετήσιες απαιτήσεις θέρμανσης μπορούν να περικοπούν έως και κατά 90%. Αυτό συνεπακόλουθα σημαίνει άμεση εξοικονόμηση χρημάτων για τους ενοικιαστές, ήτοι για 100m2 μείωση σε λιγότερο από 150€ αντί 1000€ ετήσιου κόστους θέρμανσης.

 

Σε μια πρώτη ματιά, το κτίριο φαίνεται σαν ένα συνηθισμένο κτίριο, όμως το σπίτι των τριών λίτρων είναι κατασκευασμένο με βάση τεχνολογία αιχμής. Το ειδικό σύστημα θερμομόνωσης αποτελείται από Neopor® (θερμομόνωση οροφής και σε Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης), το καινοτόμο αυτό προϊόν της BASF. Επίσης ο εσωτερικός σοβάς περιέχει σε ποσοστά της τάξης του 10-25% "θερμικές αποθήκες" στη μορφή σωματιδίων κεριού. (PCM→ Phase Changing Materials). Στην περίπτωση που έχει πολύ ζέστη έξω, το κερί λιώνει, καταναλώνοντας θερμότητα κατά τη διαδικασία και έτσι διατηρείται η δροσιά στο εσωτερικό του κτιρίου για περισσσότερο χρόνο. Οι μελετητές και κατασκευαστές "συγχώνευσαν" το κερί σε μικροκάψουλες έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο σκυρόδεμα ή στο σοβά.
Τα παράθυρα τριπλής υάλωσης με ευγενές αέριο προσφέρουν στο σπίτι των τριών λίτρων επιπρόσθετη θερμομόνωση. Επιπλέον ένα ειδικό σύστημα αξαερισμού ανακτά 85% της θερμότητας η οποία θα χανόταν μέσω του αέρα. Τέλος κάποια σπίτια των τριών λίτρων έχουν και ένα "στοιχείο καυσίμου" (fuel cell) έτσι ώστε να μετατρέπεται αποδοτικά και οικολογικά φιλικά το φυσικό αέριο σε θερμική ενέργεια.Οι δυνατότητες που δύνανται να προκύψουν από την ανακαίνηση παλιών κτιρίων σε σπίτια τριών λίτρων είναι τεράστιες ειδικά για τη χώρα μας.
Για την Γερμανία μόνο, οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην ανακαίνηση παλαιών κτιρίων έχουν μια φοβερή δυναμική αγοράς. Τουλάχιστον 70% των 34 εκατομμυρίων διαμερισμάτων παλαιών κτιρίων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ανακαίνηση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κατασκευαστικές εργασίες αξίας πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ!

 


 

Neopor και Παθητικά ΚτίριαΤα παθητικά κτίρια, μια κατασκευαστική αντίληψη που ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της μόλις δυο δεκαετίες πριν, έρχεται να δώσει τη λύση στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.


" Ένα σπίτι που δε χρειάζεται θέρμανση "

Από όραμα, εκείνη την εποχή, τα παθητικά κτίρια είναι πλέον μια ευρέως αποδεκτή κατασκευαστική μέθοδος. Αν και ξεκίνησε από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχει ήδη επεκταθεί και στη Μεσόγειο κερδίζοντας συνεχώς έδαφος προσαρμοζόμενη στα ιδιαίτερα κλιματικά δεδομένα κάθε χώρας. Τα παθητικά κτίρια πέρα από το γεγονός ότι εξοικονομούν ενέργεια, είναι πάνω απ' όλα κτίρια στα οποία νιώθει κανείς άνετα, το εσώκλιμα είναι αισθητά βελτιωμένο ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται οι συνθήκες εσωτερικής άνεσης.

 Κτιριακό κέλυφος


Ένα παθητικό κτίριο δε χρειάζεται συμβατική θέρμανση ή ψύξη. Εντούτοις παραμένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, με την  ενεργειακή κατανάλωση όμως, να παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Οι μέγιστοι συντελεστές μετάδοσης θερμότητας καθορίζονται για όλα τα στοιχεία του κτιριακού κελύφους  ενός παθητικού κτιρίου. Όλα τα αδιαφανή δηλαδή στοιχεία του εξωτερικού κελύφους δεν πρέπει να υπερβαίνουν μια U-value τιμή της τάξης των 0,15 W/(m2.K).Επομένως ένα πολύ προσεκτικά καλά θερμομονωμένο κτιριακό κέλυφος είναι τυπικό για ένα παθητικό κτίριο. Επιπλέον όλες οι θερμογέφυρες λαμβάνονται υπόψιν στους υπολογισμούς των θερμικών απωλειών.  

 

 Neopor basf-σχεδιασμός παθητικού κτιρίου
Πηγή: Neopor-Passive house brochure

 

Από το σπίτι των 3-λίτρων στο σπίτι με μηδενικό κόστος θέρμανσης (παθητικό κτίριο) 


Μεγάλο μέρος της παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας χρησιμοποιείται στη θέρμανση των νοικοκυριών. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο στους κατοίκους, καθώς πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα στους διαρκώς αυξανόμενους λογαριασμούς, όσο και στο περιβάλλον, καθώς οι ανάγκες θέρμανσης οδηγούν και στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου (CO2). Αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό συμβαίνει στο κτίριο με μηδενικό κόστος θέρμανσης στο Pfingstweide του Ludwingshafen.

Neopor basf-παθητικό κτίριο Ludwigshafen

 

Τα διαμερίσματα εκεί δεν έχουν συμβατικά σώματα θέρμανσης ούτε και θερμάστρες ή σόμπες. Αντιθέτως, ένα προηγμένο σύνθετο σύστημα με καινοτόμα θερμομόνωση και αερισμό εξασφαλίζει στους κατοίκους του κτιρίου θερμοκρασίες άνεσης ενώ η ποσότητα COπου παράγεται είναι ελάχιστη.


Μεγάλο μέρος της παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας χρησιμοποιείται στη θέρμανση των νοικοκυριών. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο στους κατοίκους, καθώς πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα στους διαρκώς αυξανόμενους λογαριασμούς, όσο και στο περιβάλλον, καθώς οι ανάγκες θέρμανσης οδηγούν και στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου (CO2). Αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό συμβαίνει στο κτίριο με μηδενικό κόστος θέρμανσης στο Pfingstweide του Ludwingshafen.Τα διαμερίσματα εκεί δεν έχουν συμβατικά σώματα θέρμανσης ούτε και θερμάστρες ή σόμπες. Αντιθέτως, ένα προηγμένο σύνθετο σύστημα με καινοτόμα θερμομόνωση και αερισμό εξασφαλίζει στους κατοίκους του κτιρίου θερμοκρασίες άνεσης ενώ η ποσότητα CO2 που παράγεται είναι ελάχιστη.

 Η αρχή έγινε το 2001, με την ανακαίνιση του κτιρίου της δεκαετίας του 1950 σε κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, το πρώτο κτίριο εκείνη την εποχή, που μετατράπηκε στο γνωστό "σπίτι των 3 λίτρων". Από τότε μέχρι και σήμερα, οι συνολικές ετήσιες ανάγκες θέρμανσης γι αυτό το κτίριο παρέμειναν κάτω από τα τρία λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικήσιμου χώρου. Εξάλλου στο σπίτι των 3 λίτρων, ένα καθαρά πιλοτικό πρόγραμμα, πρωταρχικός σκοπός ήταν να αποδειχθεί ότι αυτό το εγχείρημα ήταν τεχνικά πραγματοποιήσιμο με την οικονομική αποδοτικότητα ως δευτερογενή ζητούμενο. Τώρα, με το κτίριο μηδενικού κόστους θέρμανσης, γίνεται φανερό ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων είναι σημαντική και από επιχειρηματικής άποψης.

 


Neopor basf-σχεδιασμός παθητικού κτιρίου
                                                   Πηγή: www.basf.com

Με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους θέρμανσης ένα σύνθετο σύστημα χρησιμοποιήθηκε. Καταρχάς σε όλο το κτίριο εφαρμόστηκε θερμομόνωση με πλάκες από Neopor® της BASF (διογκωμένης πολυστερίνης με γραφίτη).Η καινοτόμες αυτές θερμομονωτικές πλάκες περιέχουν σωματίδια γραφίτη που αντανακλούν τη θερμική ακτινοβολία και δίνουν στο υλικό μια γκρι-ασημί απόχρωση. Τα παράθυρα στο κτίριο αυτό είναι τριπλής υάλωσης ενώ περιέχουν αδρανές αέριο μεταξύ των τζαμιών.

 

Παράλληλα, αν και φαίνεται παράδοξο, το κτίριο μηδενικού κόστους θέρμανσης δεν είναι και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό εξηγείται αν αναλογιστεί κανείς, ότι το κτίριο κερδίζει μόνο του τα ήδη χαμηλά κόστη θέρμανσης χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια με κατάλληλες εγκαταστάσεις στην οροφή αλλά και στη νότια πλευρά για την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για ζεστό νερό χρήσης. Τέλος ένα μηχανικό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας  παρέχει με συνεχή ροή φρέσκο αέρα άριστης ποιότητας