• image 1

    Θερμομονωτικές λύσεις Styropan για το Εξοικονομώ

    Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί στο δάπεδο, στη ταράτσα, στην πυλωτή, αλλά και στο κέλυφος ενός κτιρίου είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα της. Όλες οι εφαρμογές θερμομόνωσης που αναφέρονται στη συνέχεια επιδοτούται έως και κατά 85% αν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2021"!

     

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

     

     Εξωτερική θερμομόνωση (ή θερμοπρόσοψη) ονομάζεται η κατασκευαστική λύση στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια του κελύφους του κτιρίου.

    Οι θερμομονωτικές πλάκες που αποτελούν το βασικότερο δομικό στοιχείο μιας θερμοπρόσοψης τοποθετούνται σε συνδυασμό με άλλα υλικά που διαμορφώνουν ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (κόλλα, πλέγμα, σοβάδες κτλ). Τα βήματα εφαρμογής της αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία την οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Εν συντομία, σε μία θερμοπρόσοψη οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται με κόλλα και με ειδικά βύσματα στον τοίχο, στη συνέχεια εφαρμόζεται από πάνω τους μια στρώση κόλλας στην οποία ενσωματώνεται ένα υαλόπλεγμα και τέλος ένας έγχρωμος σοβάς για την τελική προστασία και αισθητική της τελικής όψης.

    Layers Συστήματος Εξωτερικής Θερμομονωσης

     Τα κατάλληλα προϊόντα για την εξωτερική θερμομόνωση είναι:

     

     

    Εξωτερική Θερμομονωση με γραφιτουχα πολυστερινη

     

    Αποτελεί την πιο αποτελεσματική και διατηρησιμη λυση με μακροχρόνια οφέλη καθώς με την τεχνική της Εξωτερικης θερμομονωσης εξαλείφονται οι θερμογέφυρες, οι περιοχές δηλαδή που παρουσιάζουν αυξημένη θερμική ροή με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο ελάχιστο οι θερμικές απώλειες. Αντίθετα, στις άλλες λύσεις όπως στη θερμομόνωση στον πυρήνα της τοιχοποιίας (διπλός τοίχος με ενδιάμεσα τη μόνωση), ή στην εσωτερική μόνωση, υπάρχουν θερμογέφυρες που παραμένουν και δε γίνεται να εξαλειφθούν. Το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται από θερμοκρασιακές μεταβολές, καταπονήσεις, ρωγμές. Εξοικονομείτε χρήματα, καθώς μειώνονται τα έξοδα για θέρμανση και δροσισμό. Το ακίνητο αναβαθμίζεται και αποκτά μεγαλύτερη αξία πώλησης ή ενοικίασης. Με εφαρμογή ειδικού σχεδιασμού κτιρίων μέρος του οποίου είναι πάντα και η θερμοπρόσοψη, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να γίνει και μηδενική (παθητικά κτίρια, κτίρια nZEB).

     

     

    STYROPAN XPS ETICS
    STYROPAN XPS ETICS
    EPS
    STYROPAN EPS
    Styropan ΧPS ETICS Styropan EPS 80/100

     

    STYROPAN XPS ETICS
    Styropan XPS ETICS
    STYROPAN EPS
    Styropan EPS 80/100

     

    ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

     

    Εσωτερική θερμομόνωση ονομάζεται η κατασκευαστική λύση στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των τοίχων του κτιρίου.

     

    Εσωτερική θερμομόνωση με γυψοσανίδα με επικολλημενο μονωτικο γραφιτούχας πολυστερίνης Styropan Graphite EPS
    Εσωτερική θερμομόνωση με γυψοσανίδα με επικολλημενο μονωτικο εξηλασμένης πολυστερίνης Styropan XPS
    Eσωτερική Θερμομόνωση με σύνθετο πάνελ γυψοσανίδας με μονωτικό Styropan Graphite EPS Eσωτερική Θερμομόνωση με σύνθετο πάνελ γυψοσανίδας με μονωτικό Styropan XPS

     

    Εσωτερική θερμομόνωση με γυψοσανίδα με επικολλημενο μονωτικο γραφιτούχας πολυστερίνης Styropan Graphite EPS
    Eσωτερική Θερμομόνωση με σύνθετο πάνελ γυψοσανίδας με μονωτικό Styropan Graphite EPS
    Εσωτερική θερμομόνωση με γυψοσανίδα με επικολλημενο μονωτικο εξηλασμένης πολυστερίνης Styropan Graphite XPS
    Eσωτερική Θερμομόνωση με σύνθετο πάνελ γυψοσανίδας με μονωτικό Styropan XPS

     

    Τα προτεινόμενα προϊόντα για την εσωτερική θερμομόνωση είναι:

    • γυψοσανίδες με επικολλημένες πλάκες γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης STYROPAN GRAPHITE EPS
    • γυψοσανίδες με επικολλημένες πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης STYROPAN XPS

     

    Στην εσωτερική θερμομόνωση επειδή το μονωτικό υλικό είναι στην εσωτερική πλευρά του τοίχου, ο χώρος αποκτά πολύ γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Ωστόσο μετά την παύση λειτουργίας του, ο χώρος θα χάσει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία, λόγω του ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα του κελύφους, την ικανότητά του δηλαδή να αποδίδει στο χώρο τη θερμότητα που έχει απορροφήσει μέσω ακτινοβολίας. Προτιμάται συνήθως σε κτίρια μη συνεχούς χρήσης όπως κτίρια γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αίθουσες εκδηλώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λ.π. στα οποία προτεραιότητα είναι η γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο, χωρίς να ενδιαφέρει η διατήρησή της για μεγάλο διάστημα μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Ωστόσο είναι πιο εύκολη, οικονομική και γρήγορη εφαρμογή καθώς δεν απαιτείται χρήση σκαλωσιάς όπως στην περίπτωση της εξωτερικής θερμομόνωσης, ούτε βασική στρώση με υαλόπλεγμα, ούτε κάποιο ειδικό επίχρισμα, εκτός από στοκάρισμα της γυψοσανίδας και βαφή. Προτιμάται συνήθως σε περιπτώσεις που θέλει να αποφύγει κανείς το μεγαλύτερο κόστος που έχει η Εξωτερική Θερμομόνωση. Εφόσον όμως μπορεί να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ» και να επιδοτηθεί ως 85% προτείνουμε να εξαντλήσει κανείς όλες τις δυνατότητες για να εφαρμόσει Εξωτερική και σαν εναλλακτική, λύση ανάγκης να στραφεί στην Εσωτερική μόνωση.

     

     

    ΜΟΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ (ΤΑΡΑΤΣΑΣ)

     

    Το δώμα ενός κτιρίου (η κοινώς αποκαλούμενη ταράτσα) είναι το τμήμα του, που δέχεται στο μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων. Η ηλιακή ακτινοβολία (UV) φθείρει με τον καιρό τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται σαν επικαλύψεις (π.χ. τις στεγανοποιητικές στρώσεις), ενώ οι εναλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν συστολές και διαστολές που καταπονούν και οδηγούν σε αστοχίες (π.χ. ρωγμές ή αποκόλληση επικαλύψεων). Παράλληλα η ταράτσα είναι εκτεθειμένη σε συνεχή ή μεγάλης διάρκειας παρουσία νερού, χιονιού ή πάγου στην επιφάνειά της.

    Εκτός από τη στεγανοποίηση της ταράτσας που θα προστατέψει το κτίριο από τη διείσδυση του νερού, το χειμώνα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η θερμότητα που συγκεντρώνεται κάτω από την ταράτσα από το θερμό αέρα του κτιρίου δε θα διαφεύγει στο περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι θέλουμε να αποφύγουμε τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου από την αύξηση της θερμοκρασίας των δομικών στοιχείων λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Τη λύση σε αυτό το θέμα έρχεται να δώσει η τοποθέτηση θερμομόνωσης.

    Τα δώματα (ταράτσες) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως της θέσης που έχει η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση, ως προς την σειρά τοποθέτησης: στο συμβατικό και στο ανεστραμμένο δώμα.

    Συμβατικό δώμα ή ταράτσα είναι αυτή στην οποία η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από την στεγανοποίηση και προστατεύεται από αυτήν. Στο ανεστραμμένο δώμα γίνεται το αντίθετο, η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από τη στεγανοποίηση. Η πλειονότητα των δωμάτων που κατασκευάζονται σήμερα είναι τα ανεστραμμένα δώματα λόγω του ότι βοηθάνε ώστε η στεγανοποίηση να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς αυτή λόγω της επικάλυψης από το μονωτικό, προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία, τις θερμικές διακυμάνσεις (συστολές/διαστολές) και από τα μηχανικά φορτία.

     

    Layers εφαρμογής μόνωσης δώματος (ταράτσας)

     

    Σε κάθε περίπτωση το μονωτικό υλικό που θα επιλεχθεί θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη αντοχή σε φορτία λόγω βατότητας του δώματος αλλά και χαμηλή απορρόφηση νερού.

    Η Styropan προτείνει για το ανεστραμμένο δώμα τη χρήση της εξηλασμένης πολυστερίνης STYROPAN XPS R&F (Οροφών και δαπέδων) , η οποία έχει λεία επιφάνεια (επιδερμίδα εξέλασης) ώστε να προσφέρει τη μεγαλύτερη αντίσταση στην απορρόφηση νερού και παράλληλα έχει υψηλές μηχανικές αντοχές ώστε να δέχεται με ασφάλεια φορτία από τη χρήση του δώματος. Εναλλακτικά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε λευκή διογκωμένη πολυστερίνη STYROPAN EPS 150 ή EPS 200 ή γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη EPS 150 ή EPS 200.

     

    ΜΟΝΩΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΥΠΟΣΤΗΛΟ ΧΩΡΟ (pilotis) ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΜΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ (π.χ Δάπεδο ισογείου)

     

    Η περίπτωση των δαπέδων έχει αντίστοιχες γενικές αρχές με την προηγούμενη κατηγορία (Μόνωση Δώματος), οπότε το προτεινόμενο προϊόν είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη STYROPAN XPS R&F (Οροφών και δαπέδων), η οποία έχει λεία επιφάνεια (επιδερμίδα εξέλασης). Εναλλακτικά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε λευκή διογκωμένη πολυστερίνη STYROPAN EPS 150 ή EPS 200 ή γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη STYROPAN GRAPHITE EPS 150 ή 200 .

     

    Eφαρμογή θερμομόνωσης δαπέδου πάνω από ανοιχτό υπόστηλο χώρο (pilotis)

     

    ΜΟΝΩΣΗ ΣΤΕΓΗΣ

     

    Στην περίπτωση της εφαρμογής θερμομόνωσης στέγης, το κατάλληλο θερμομονωτικό είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη XPS PR (for Pitched Roofs)-Kεραμοσκεπών. Πρόκειται για πλάκες από άκαμπτο αφρό εξηλασμένης πολυστερίνης που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση κεραμοσκεπών. Κάθε πλάκα έχει μια γραμμική αυλάκωση η οποία επιτρέπει την εύκολη κοπή της πλάκας στη μέση. Οι διαστάσεις των πλακών είναι 2500 mm x 610 mm και η τελική τους επιφάνεια είναι λεία (με επιδερμίδα εξέλασης). Τα πάχη τους είναι: 30mm, 40mm, 50mm.

    STYROPAN XPS PR Κεραμοσκεπων
    STYROPAN XPS PR Κεραμοσκεπων
    Styropan XPS PR (Κεραμοσκεπών) Styropan XPS PR (Κεραμοσκεπών)

     

    STYROPAN XPS PR Κεραμοσκεπων
    Styropan XPS PR (Κεραμοσκεπών)
    STYROPAN XPS PR Κεραμοσκεπων
    Styropan XPS PR (Κεραμοσκεπών)

     

    ΜΟΝΩΣΗ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΩΣΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ Κ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΣΤΡΩΣΗ

     

    Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει απλή εναπόθεση των θερμομονωτικών πλακών πάνω στην πλάκα σκυροδέματος. Ενδεχομένως, πριν την εναπόθεση των πλακών να χρειαστεί μία εξομάλυνση της πλάκας καθολικά ή τοπικά, με μία στρώση τσιμεντοκονιάματος, αν η επιφάνεια της πλάκας είναι πολύ άγρια. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι οι πλάκες θα τοποθετηθούν σωστά και δε θα σπάσουν όταν δεχθούν κάποιο φορτίο λόγω κενών που θα υπάρχουν από κάτω τους.

    Οι προτεινόμενες θερμομονωτικές πλάκες είναι οι πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης Οροφών & Δαπέδων XPS R&F, λευκής διογκωμένης πολυστερίνης Styropan EPS 150 ή 200, γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης Styropan Graphite EPS 150 ή 200

    Μετά την τοποθέτηση των θερμομονωτικών πλακών μπορεί να γίνει εναπόθεση σανίδων τεχνητής ξυλείας (π.χ. κόντρα πλακέ θαλάσσης) ώστε να υπάρχει βατότητα στο δάπεδο για τις ανάγκες συντήρησης της στέγης χωρίς να τραυματίζεται η θερμομόνωση.

    STYROPAN XPS R&F
    STYROPAN XPS R&F topview
    Styropan XPS R&F (Οροφών & Δαπέδων) Styropan XPS R&F (Oροφών & Δαπέδων)

     

    STYROPAN XPS R&F (οροφών & δαπέδων)
    Styropan XPS R&F (Οροφών & Δαπέδων)
    STYROPAN XPS R&F
    Styropan XPS R&F (Οροφών & Δαπέδων)

     

    Οι παραπάνω εφαρμογές δεν αλληλοαποκλείονται. Αντίθετα μπορείτε σε ορισμένες περιπτώσεις να τις συνδυάσετε ώστε να εκμεταλλευτείτε αθροιστικά την ενεργειακή αναβάθμιση που προσφέρει η καθεμια και να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνολικά για την κατοικία σας. Ο συνηθέστερος συνδυασμός είναι αυτός της Εξωτερικής Θερμομόνωσης με την Θερμομόνωση Δώματος (Ταράτσας).

    Περισσότερες πληροφορίες συνολικά για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2021" μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

    Αν χρειάζεστε καθοδήγηση για τις εφαρμογές που θα συμπεριλάβετε στην ενεργειακή αναβάθμιση της δικής σας κατοικίας, αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προτεινόμενα θερμομονωτικά προϊόντα της Styropan και για το που μπορείτε να τα προμηθευτείτε, επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας: