• image 1

    Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντων - EPD

    Η STYROPAN κινείται έμπρακτα, διαχρονικά και σταθερά, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

    Το πιο πρόσφατο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη και δημοσίευση EPDs για όλη τη γκάμα προϊόντων γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης STYROPAN GRAPHITE EPS, λευκής διογκωμένης πολυστερίνης STYROPAN EPS, εξηλασμένης πολυστερίνης STYROPAN XPS που παράγει.

    Τις EPDs μπορεί να τις βρει ο κάθε ενδιαφέρομενος στο μητρώο του διεθνούς αναγνωρισμένου φορέα The International EPD System, όπου δημοσιεύτηκαν κατόπιν ανεξάρτητης επαλήθευσης.

    Οι Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων για τα προϊόντα λευκής/ γραφιτούχας διογκωμένης και εξηλασμένης πολυστερίνης είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ αντίστοιχα.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ EPD;

    Η Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration, EPD) είναι ένα έγγραφο σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση του προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του , από την εξόρυξη των α’ υλών του μέχρι και την τελική απόρριψή τους έπειτα από το στάδιο χρήσης του. Η EPD παρέχει αναλυτικές, διαφανείς, συγκρίσιμες και επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, ακολουθώντας ειδικά για τα δομικά προϊόντα τα διεθνή πρότυπα ISO14025:2006 και EN 15804:2012+A2:2019.

    Οι πληροφορίες που περιέχονται στις EPDs επαληθεύονται από ανεξάρτητο φορέα και εφόσον πιστοποιηθεί η συμμόρφωσή τους με τα διεθνή πρότυπα, τότε δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου φορέα The International EPD System απ’ όπου είναι διαθέσιμα σε όλους.

    Η επίσημη επαλήθευση και πιστοποίηση τους καθιστά τις EPDs από τις πιο αξιόπιστες πηγές σχετικά με τη βιωσιμότητα και φιλικότητα των προϊόντων προς το περιβάλλον και για τον λόγο αυτό αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για μελετητές, κατασκευαστές αλλά και για τους τελικούς χρήστες των κατασκευών.

    Συμμετέχουν, επίσης, στα συστήματα περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως LEED, BREEAM κ.ά. και συνεπώς προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κατόχους τους από τον κατασκευαστικό κλάδο, που εστιάζουν στην πράσινη δόμηση και την αειφόρο ανάπτυξη.

     

    Ανάλυση του κύκλου ζωής (LCA) των προϊόντων
    Η ανάλυση του κύκλου ζωής (LCA) των προϊόντων Styropan

     

     

    ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ EPD;

    Oι δηλώσεις EPD είναι πολυσέλιδα έγγραφα τα οποία περιέχουν πολλές πληροφορίες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: Αναλυτικά στοιχεία του συμβούλου ανάλυσης του κύκλου ζωής, του φορέα διαχείρισης και του ανεξάρτητου επαληθευτή, περιγραφή του κατόχου του EPD-παραγωγού των εξεταζόμενων δομικών προϊόντων, τεχνικές πληροφορίες για τα εξεταζόμενα προϊόντα με έμφαση στον ορισμό των προϊόντων αναφοράς (reference products) τα οποία αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία γίνονται μετρήσεις για όλη τη γκάμα προϊόντων. Περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση του κύκλου ζωής τους (Life Cycle Assessment, LCA) & αντίστοιχη περιβαλλοντική επίδοση.

    Τα EPD λαμβάνουν υπόψη τον κύκλο ζωής των προϊόντων και υπολογίζουν την περιβαλλοντική τους απόδοση (περιβαλλοντικό αποτύπωμα) εστιάζοντας σε κάποιους δείκτες όπως: Το Δυναμικό Υπερθέρμανσης του Πλανήτη, καταστροφής του Όζοντος, Οξίνισης, Ευτροφισμού, Εξάντλησης Αβιοτικών Πόρων & Χρήσης Υδάτων (βασικοί-κύριοι δείκτες περιβαλλοντικής απόδοσης), ανανεώσιμες και μη μορφές ενέργειας, ανανεώσιμα και μη καύσιμα και ύδατα (δείκτες χρήσης πόρων), επικίνδυνα και ραδιενεργά απόβλητα, απόβλητα που προορίζονται για να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν, καθώς και η αντίστοιχη παραγόμενη ενέργεια (απόβλητα).

    Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για τα προϊόντα λευκής/γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης STYROPAN GRAPHITE EPS και εξηλασμένης πολυστερίνης STYROPAN XPS:

    Αναλυτικά βήματα παραγωγικής διαδικασίας λευκής , γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης

     

     

    Αναλυτικά βήματα παραγωγικής διαδικασίας εξηλασμένης πολυστερίνης

     

    Στάδια παραγωγικής διαδικασίας διογκωμένης πολυστερίνης
    Στάδια παραγωγικής διαδικασίας εξηλασμένης πολυστερίνης

     

    Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τις EPDs της STYROPAN στους ακόλουθους συνδέσμους επίσης σε μορφή .pdf:

     

    pdf αρχείο της Δήλωσης Περιβαλλοντικής Επίδοσης (EPD) για τα προϊόντα λευκής & γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης pdf αρχείο της Δήλωσης Περιβαλλοντικής Επίδοσης (EPD) για τα προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης

     

    pdf αρχείο της Δήλωσης Περιβαλλοντικής Επίδοσης (EPD) για τα προϊόντα λευκής & γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης
    pdf αρχείο της Δήλωσης Περιβαλλοντικής Επίδοσης (EPD) για τα προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης