• image 1

    Μόνωση ταράτσας: Πλεονεκτήματα και σύγχρονες πρακτικές

    Το δώμα ενός κτιρίου (η κοινώς αποκαλούμενη ταράτσα) είναι το τμήμα του, που δέχεται στο μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων.

    Η ηλιακή ακτινοβολία (UV) φθείρει με τον καιρό τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται σαν επικαλύψεις (π.χ. τις στεγανοποιητικές στρώσεις), ενώ οι εναλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν συστολές και διαστολές που καταπονούν και οδηγούν σε αστοχίες (π.χ. ρωγμές ή αποκόλληση επικαλύψεων). Παράλληλα η ταράτσα είναι εκτεθειμένη σε συνεχή ή μεγάλης διάρκειας παρουσία νερού, χιονιού ή πάγου στην επιφάνειά της.

     

    Εφαρμογή μόνωσης ταράτσας

     

    Εκτός από τη στεγανοποίηση της ταράτσας που θα προστατέψει το κτίριο από τη διείσδυση του νερού, το χειμώνα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η θερμότητα που συγκεντρώνεται κάτω από την ταράτσα από το θερμό αέρα του κτιρίου δε θα διαφεύγει στο περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι θέλουμε να αποφύγουμε τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου από την αύξηση της θερμοκρασίας των δομικών στοιχείων λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Τη λύση σε αυτό το θέμα έρχεται να δώσει η τοποθέτηση θερμομόνωσης.

    Τα δώματα (ταράτσες) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως της θέσης που έχει η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση, ως προς την σειρά τοποθέτησης: στο συμβατικό και στο ανεστραμμένο δώμα.

     

    Συμβατικό δώμα

    Στο συμβατικό δώμα, η στεγανοποιητική στρώση τοποθετείται πάνω από τη θερμομόνωση. Ως θερμομονωτική στρώση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλα τα θερμομονωτικά υλικά, ανεξαρτήτου συμπεριφοράς στην παρουσία νερού, καθώς η στεγανοποίηση (εφόσον έχει γίνει σωστά) τα προστατεύει από την επαφή με το νερό.

    Το βασικό μειονέκτημα το συμβατικού δώματος είναι ότι η στεγανοποίηση είναι εκτεθειμένη τόσο στην ηλιακή ακτινοβολία που με το χρόνο θα την φθείρει, αλλά και σε μηχανικές καταπονήσεις από τη χρήση της ταράτσας (βατότητα, πτώση αντικειμένων κτλ.) Παράλληλα λόγω της θερμομόνωσης κάτω από τη στεγανοποιητική στρώση, το υλικό της στεγανοποίησης θα υφίσταται πολύ μεγάλα φορτία από συστολές και διαστολές που με το χρόνο μπορεί να προκαλέσουν επίσης φθορά της και εν τέλει είσοδο του νερού στο κτίριο.

    Έργο συμβατικού δώματος

     

    Ανεστραμμένο (ή αντεστραμμένο) δώμα

    Στο ανεστραμμένο δώμα η στεγανοποιητική στρώση τοποθετείται κάτω από τη θερμομόνωση. Ως θερμομονωτικά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αυτά που δεν προσβάλλονται από την υγρασία, κατά κύριο λόγο η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS). Σε αυτήν την κατασκευαστική λύση η στεγανοποίηση προστατεύεται τόσο από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από μηχανικές καταπονήσεις. Κατά συνέπεια διασφαλίζεται η στεγανότητα του κτιρίου σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Συνήθως πάνω από τη θερμομόνωση τοποθετείται μια στρώση από χαλίκι (έρμα) ή από τσιμεντένιες πλάκες για λόγους βατότητας και συγκράτησης της από τις ανεμοπιέσεις.

     

    Έργο ανεστραμμένου δώματος

     

    Μία άλλη εναλλακτική στο ανεστραμμένο δώμα είναι η κατασκευή φυτεμένου δώματος. Φυτεμένο δώμα είναι ένας χώρος πρασίνου επάνω στην οροφή ενός κτιρίου. Το φυτεμένο δώμα συνεισφέρει και στη θερμομόνωση και στην ηχομόνωση του κτιρίου. Το χώμα λόγω της μικρής θερμικής αγωγιμότητας του, προφυλάσσει τη στεγανοποίηση καλύτερα από ότι μια στρώση τσιμεντοκονίας απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ τα φυτά χάρη στη μαλακή τους επιφάνεια ανακλούν τον ήχο αυξάνοντας την ηχομόνωση. Παράλληλα υπάρχουν και περιβαλλοντικά οφέλη όπως η δημιουργία οικοσυστημάτων εντός του αστικού ιστού, καλύτερη συγκράτηση του βρόχινου νερού κ.ά

     

    Η βέλτιστη λύση

    Η Styropan προτείνει για το ανεστραμμένο δώμα τη χρήση της εξηλασμένης πολυστερίνης STYROPAN XPS R&F (Οροφών και δαπέδων), η οποία έχει λεία επιφάνεια (επιδερμίδα εξέλασης) ώστε να προσφέρει τη μεγαλύτερη αντίσταση στην απορρόφηση νερού και παράλληλα έχει υψηλές μηχανικές αντοχές ώστε να δέχεται με ασφάλεια φορτία από τη χρήση του δώματος.

    Θερμομόνωση ταράτσας -layers εφαρμογής

     

    Συμπέρασμα- Χρήσιμες συμβουλές

    Συνοψίζοντας, να πούμε πως η σωστή μόνωση της ταράτσας είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή θωράκιση συνολικά του κτιρίου καθώς είναι πολύ εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν μάλιστα, την συνδυάσετε και με τη θερμομόνωση του κελύφους κτιρίου (εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη), τότε θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

    Μπορείτε εδώ να δείτε περισσότερα για την εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη, τα οφέλη της και τα προτεινόμενα υλικά.

    Αν σκέφτεστε να θερμομονώσετε την ταράτσα σας, να θυμάστε τα παρακάτω tips:

    • Να επιλέξετε πάχος μονωτικού υλικού το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Kανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων).
    • Να προτιμήσετε το ανεστραμμένο και όχι το συμβατικό δώμα.
    • Να στεγανοποιήσετε το δώμα ή να επισκευάσετε τυχόν υπάρχουσα στεγάνωση πριν την τοποθέτηση της θερμομόνωσης.
    • Να δημιουργήσετε ρύσεις ώστε να αποστραγγίζονται τα νερά της βροχής και να μη λιμνάζουν.
    • Να επιλέξετε πιστοποιημένα μονωτικά υλικά με υψηλές μηχανικές αντοχές και αντίσταση στην απορρόφηση νερού, όπως η εξηλασμένη πολυστερίνη STYROPAN XPS R&F (Οροφών & δαπέδων)

     

    Θερμομόνωση ταράτσας -εφαρμογή σε ξενοδοχείο με θέα θάλασσα

     

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να εφαρμόσετε τη μόνωση ταράτσας στο δικό σας κτίριο, επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω φόρμα: