• image 1

    H Styropan χορηγός στην Passiexpo North Edition 2019

    Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απριλίου 2019.

    Η Styropan, στο πλαίσιο της στήριξης & ενθάρρυνσης ενεργειών που ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και παρακινούν το κοινό στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, στήριξε το event ως χορηγός.

    Αντικείμενο του event ήταν οι λογικές του παθητικού κτιρίου και πώς μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε κάθε τύπο κτιρίου, νέο και υφιστάμενο.

     

    Ημερίδα ΕΙΠΑΚ passiexpo North 2019-αμφιθεατρο ΤΕΕ-ΤΚΜ

     

     

    Ημερίδα ΕΙΠΑΚ passiexpo North 2019 ομιλίες

     

    Κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα ήταν: το πρόγραμμα "Eξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" και η εφαρμογή λογικών παθητικού κτιρίου σε έργα αυτού του προγράμματος καθώς και η επέκταση του προγράμματος, (που πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενα μήνα και θα αφορά την επιδότηση 20.000 επιπλέον νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμισή τους), ο ορισμός του κτιρίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης -ΝΖΕΒ, τα προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και λύσεις για την ασφαλή μετάβαση στα κτίρια ΝΖΕΒ, το ελληνικό PHPP (το μόνο αξιόπιστο εργαλείο σχεδιασμού παθητικών κτιρίων και ΝΖΕΒ) κ.α.

    Πιστοποιημένοι μηχανικοί και επιστήμονες παρουσίασαν case studies από ολοκληρωμένα παθητικά κτίρια σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. To κοινό είχε την ευκαιρία να δει έργα από την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Κοζάνη, τις Σέρρες, την Χαλκιδική, με τους ίδιους τους σχεδιαστές τους να εξιστορούν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες του κάθε έργου, τις επιλογές σε υλικά και λύσεις που πραγματοποίησαν , τα αποτελέσματα από τη χρήση των κτιρίων αυτών και το κατά πόσο πέτυχαν τους στόχους τους σε βελτίωση της ποιότητας ζωής στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

     

     

    Παθητικο σπιτι στα Σανα Χαλκιδικης-παρουσιαση ΔυναμικήΑΤΕ

     

     

    Το Παθητικό σπίτι στα Σανά Χαλκιδικής

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Ευριπίδη Αραμπατζόγλου (πολ.μηχ/πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων) όπου παρουσίασε το "Παθητικό σπίτι στα Σανά Χαλκιδικής", ένα έργο που κατασκευάστηκε από την Δυναμική ΑΤΕ το 2016. Είναι μια ισόγεια κατοικία 320 τ.μ για τη θερμομόνωση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά προϊόντα Styropan: γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη Styropan Graphite EPS και λευκή διογκωμένη πολυστερίνη Styropan EPS.

     

    Κατασκευή παθητικού κτιρίου στα Σανά Χαλκιδικής

     

     

    Εξωτερικη θερμομονωση με γραφιτουχα διογκωμενη πολυστερινη

     

    Τον 1ο χρόνο χρήσης του κτιρίου, που έτυχε στην Ελλάδα ο πιο βαρύς χειμώνας στα τελευταία 50 χρόνια και η θερμοκρασία στην περιοχή έφτασε μέχρι και -15 βαθμούς Κελσίου καταναλώθηκαν 7200 kwh/ χρόνο για Θέρμανση /Ψύξη /Ζεστό Νερό Χρήσης /Ηλεκτρικές συσκευές /Φωτισμό.

    Τα αποτελέσματα από την χρήση του, τα οποία φαίνονται στο παρακάτω γράφημα, είναι εντυπωσιακά καθώς το κτίριο καταναλώνει 6 φορές λιγότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο σπίτι ίδιων τετραγωνικών που ανήκει όμως στην ενεργειακή κλάση Β+ (ελάχιστη απαίτηση ΚΕΝΑΚ κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας) και 2,5 φορές λιγότερη ενέργεια από ένα κτίριο που ανήκει στην κλάση Α+.

     

     

    Kαταναλωση ενεργειας παθητικου κτιριου & συγκριση με ενεργειακες κλασεις

     

    Monte Paulsen

    Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου ήταν η ομιλία του Monte Paulsen ο οποίος μίλησε για το πώς η πόλη του Βανκούβερ ενθάρρυνε την ανάπτυξη εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων παθητικών κτιρίων και γιατί άλλες πόλεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν. Ο Monte Paulsen είναι ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του Καναδά στο αντικείμενο των Παθητικών Κτιρίων. Είναι επικεφαλής της RDH Building Science, η οποία έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά και πιστοποιήσει πάνω από 70 έργα παθητικών κτιρίων συνολικής επιφανείας 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικίας, γραφείων, ιδρυμάτων, προσιτών μεσαίων και πολυτελών πολυκατοικιών. Ο Monte είναι από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Passive House Canada και ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής του οργανισμού.

    Monte-Paulsen |Passive House Canada-ομιλια-Passiexpo-

     

    Πέρα από τις ομιλίες, ιδιαίτερη αξία στο event έδωσαν τα εργαστήρια τα οποία παρείχαν εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία για μείζονα ζητήματα ως προς την κατασκευή παθητικών κτιρίων όπως: αεροστεγανότητα και μηχανικός αερισμός, αλλά και πιστοποίηση παθητικών κτιρίων.

    Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση της ημερίδας όπου ανάμεσα σε καταξιωμένες εταιρίες στους τομείς των συστημάτων για παθητικά κτίρια, συστημάτων μηχανικού αερισμού και κουφωμάτων, παρουσιάσαμε τις λύσεις της Styropan για την αποτελεσματική θερμομόνωση παθητικών κτιρίων και κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης- nZEB.

     

    Έκθεση Passiexpo, περίπτερο χορηγιας Styropan

     

    Στη χώρα μας όλο και περισσότεροι πολίτες τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ,αν και καθυστερημένα, αρχίζουν να αποκτούν την κουλτούρα της επένδυσης μέσω ενεργειακών αναβαθμίσεων σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο εσωτερικό των κτιρίων. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα όπως το "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον 2" είναι διαθέσιμα και καλύπτουν ως το 70% των δαπανών για κτιριακές ενεργειακές αναβαθμίσεις, εξαλείφοντας έτσι το σημαντικότερο εμπόδιο που είναι το κόστος μιάς τέτοιας επένδυσης.

    Συγχαρητήρια αξίζουν στο ΕΙΠΑΚ τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για την διοργάνωση ενός event που ενθαρρύνει αυτό το κλίμα και που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου της περιοχής.

    Φιλοδοξούμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα!

     

    H Styropan χορηγός στην Passiexpo North Edition 2019